Uscator de rufe ideal pentru apartamente mici

Un uscator de rufe a devenit un must have in orice apartament. Din ce in ce mai multe administratii locale interzic uscatul rufelor la vedere, pe balcoane sau in fata blocurilor. Este interzisa si se pedepseste cu amenda montarea oricaror dispozitive improvizate de uscare a rufelor in afara balcoanelor sau pe fatada blocului.

rufe sarma

Este o chestie normala, care tine de civilizatie. Astfel de masuri se aplica deja in multe state europene, de mult timp, unde nu vedem rufe la uscat decat poate in zonele de periferie sau rurale.

Solutia celor care traiesc la bloc este uscatorul de rufe pliabil, pe care il puteti pune in apartament, in orice camera doriti. Acest echipament este format dintr-un cadru simplu care mentine hainele separate si necesita doar o cantitate modesta de spatiu.

Evident, puteti cumpara si un uscator de rufe automat, care va usuca hainele mult mai repede, dar ne gandim ca faceti parte din categoria celor care vor sa economiseasca energie. Veti economisi bani, iar hainele vor dura si mai mult timp, nefiind expuse la ruperea, frecarea si caldura masinilor de uscat. Un uscator de rufe automat ocupa spatiu in baie, ceea ce nu exista in orice apartament. Mai ales ca ar trebui sa fie plasat chiar langa masina de spalat si conectat la reteaua de apa, pentru a fi mai eficient si chiar util.

Un alt inconvenient este pretul unui uscator care este, in general, mai mare decat al masinii de spalat. Este o investitie sau o cheltuiala?

Cum alegeti cel mai bun uscator de rufe

Pe masura ce parcurgeti diversele optiuni, asigurati-va ca acordati atentie constructiei care se potriveste cel mai bine nevoilor gospodariei dumneavoastra. Designul, materialul, scopul si capacitatea sunt toate caracteristicile de care doriti sa fiti constienti înainte de a cumpara un suport pentru uscare.

uscator rufe inox

Va trebui sa luati în considerare:

  • cât de des veti folosi uscatorul de haine
  • tipul de imbracaminte pentru care îl veti folosi
  • spatiul disponibil
  • impactul asupra costurilor de energie
  • amprenta ta de mediu (uscatoarele automate de haine folosesc multa energie pentru a rula, dar lumina solara este gratis).

Proiectare si material

Suporturile de uscare sunt de trei tipuri de baza: independente, montate pe perete sau agatate. Fiecare are atuurile sale, în functie de spatiul pe care îl aveti si de cat de grele sunt rufele dumneavoastra.

Suporturile independente 

Aceste uscatoare de rufe necesita o asamblare minima. Majoritatea se pliaza si se strecoara usor sub un pat, în spatele unei usi sau într-un dulap. Puteti alege din mai multe modele:

uscator rufe tip fluture

-Uscatoarele cu aripi de pescarus au o baza robusta din cadru A si doua aripi extensibile.Acest stil ofera stabilitate maxima, versatilitate si rezistenta si poate fi utilizat atat la interior cat si la exterior.

– Uscatoarele de tip trepied sunt lungi, înalte si se sprijina pe trei picioare scurte. Cu bratele întinse complet, aceste rafturi pot ocupa mai mult spatiu decat rafturile cu aripi sau cu niveluri si sunt mai potrivite pentru spatii exterioare sau mai mari. Stalpul principal este de obicei din metal, cu plastic folosit uneori pentru picioare si tijele de agatat.

-Uscatoarele cu niveluri sunt construite din tije de lemn sau de otel interconectate într-un design de acordeon. Sunt mai stabile decat suporturile cu aripi de pescarus, dar tot acestea din urma sunt preferate de client. Gasiti aici oferta de uscator rufe pe magazinul online Metalochimice.ro.

Otelul inoxidabil va rezista la rugina indiferent daca îl folositi în interior sau în exterior. Cu toate acestea, daca locuiti într-o zona foarte umeda sau langa coasta, este posibil sa preferati un suport de uscare din plastic sau metal acoperit, care va rezista ruginii chiar mai bine decat otelul inoxidabil nevopsit.

Uscatoarele montate pe perete

Acest tip de uscatoare necesita o oarecare instalare, deoarece acestea se ataseaza de perete si sunt fixate în stifturi (stalpuri structurale verticale) cu suruburi. Si ele sunt, de asemenea, pliabile, cu un design de acordeon care se pliaza înapoi spre perete cand ati terminat de uscat rufele. Uscatoarele de perete sunt ideale pentru spalatorii, bai si zonele de schimbare la piscina. Din acest motiv, ele trebuie sa fie rezistente la rugina, deci cautati-le pe cele vopsite, într-o varietate de finisaje si culori.

Uscatoarele de rufe sunt de mai multe feluri.
uscator rufe calorifer

Uscator de rufe care se monteaza pe calorifere

Un alt model util este uscatorul de rufe pentru calorifere. Reglabile si usor de montat, sunt absolut utile mai ales în sezonul rece cand temperatura de afara nu permite uscarea rapida a rufelor. Un astfel de uscator este o alegere excelenta pentru baie, în cazul în care acolo aveti montat un calorifer clasic, sau pentru bucatarie. Astfel prosoapele ude se vor usca mult mai repede. Au dezavantajul ca nu sunt prea mari si nu puteti pune multe produse odata, dar se compenseaza cu timpul de uscare scurt, datorat caldurii degajate de calorifer.

Uscator de rufe pe verticala

uscator rufe vertical

Sunt deosebit de bune pentru cantitati mari de rufe, dar sunt mai instabile. De aceea pot fi folosite doar pentru rufe subtiri, cu greutate mai usoara. Aceste unitati sunt usoare si sunt construite din materiale mixte: tesatura din poliester, plastic si metal (adesea otel inoxidabil).

Intretinerea uscatoarelor de rufe

Cele mai robuste rafturi din otel inoxidabil pot fi utilizate atat la interior cat si la exterior, lucru care trebuie mentionat pe eticheta. Daca sunt construite din otel inoxidabil pur neacoperit, risca cresterea petelor de rugina în timp. Problema cu aceste pete neplacute consta în tendinta lor de a se transfera pe tesatura, lasand pete de portocala pe hainele nou spalate. Pentru a evita acest lucru, asigurati-va ca uscati excesul de umiditate înainte sa il pliati si sa il depozitati.

Alte intrebuintari

Un uscator de rufe, odata cumparat, poate avea mai multe intrebuintari. Bineinteles, asta presupune ca este curatat si tinut in conditii de igiena maxima.

-puteti usca pastele fainoase proaspete, preparate in casa

-puteti usca si carnatii facuti in perioada sarbatorilor de iarna

– puteti usca plantele medicinale adunate in drumetiile dumneavoastra pe dealuri

-il puteti pune langa piscina pentru a usca costume de baie si prosoape

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.