Dezinfectant este o substanta care se aplica pe obiecte neinsufletite, pentru a ucide microorganisme. Dezinfectantii si antisepticele sunt similare prin faptul ca ambele sunt germicide, dar antisepticele sunt aplicate in principal pe tesutul viu.
Dezinfectantul ideal va distruge rapid bacteriile, ciupercile, virusurile si protozoarele, nu va coroda instrumentele chirurgicale si nu va distruge sau decolora materialele pe care este folosit.
Exista produse biocide pentru igiena umana (aplicate pe sau care intra in contact cu pielea), dezinfectante pentru spatii private si zone de sanatate publica. De asemenea, exista produse biocide pentru igiena veterinara, dezinfectante pentru industria alimentara si industria de preparare a furajelor.
Toti folosim dezinfectantul in aceasta perioada si ne bazam ca face minuni. MetaloChimice.ro ne ofera o gama variata din acest produs in categoria dezinfectanti produse.
Un dezinfectant trebuie sa fie certificat si etichetat corespunzator. Nu intotdeauna se intampla asta
Exista organisme de certificare, care tin de Protectia Mediului si de Sanatatea Publica, si care reglementeaza astfel de produse. Ele solicita producatorilor sa eticheteze clar produsele cu instructiuni de utilizare, avertismente si compozitie. Pentru ca o companie sa scoata un astfel de produs pe piata, ea trebuie sa obtina autorizatii peste autorizatii, avand in vedere ca este vorba despre produse biocide.
Procesul de autorizare se finalizeaza cu inscrierea in registrul national al produselor biocide, iar datele din acesta includ si producatorii biocidelor care pot fi puse in vanzare pe piata din Romania. In registru apar fabricanti romani atat la biocidele pentru igiena umana cat si la dezinfectantii pentru suprafete. Producatorii de alcool sanitar sunt si ei bine reprezentati, iar in acest sector productia locala chiar a crescut, pentru a face fata cererii din ultimele luni.
Prin urmare, inainte de a cumpara un dezinfectant pentru uz personal sau casnic, verificati daca este autorizat si daca are specificatii clare despre cum poate fi folosit. Uitati-va bine la ambalaj, sa nu fie desfacut sau deteriorat. Nu de putine ori au fost descoperite ateliere artizanale de falsificare a biocidelor sau de diluare a lor,
Nu are efect pentru covoare, haine sau canapea. Dezinfecteaza doar impreuna cu detergentul
Produsele aprobate ca dezinfectanti sunt destinati sa functioneze numai pe suprafete dure. Orice afirmatie ca aceste produse elimina bacteriile daunatoare sau virusurile de pe suprafete poroase, cum ar fi covorul sau tesatura, sunt in mod inerent false.
Unii producatori de detergenti de rufe au introdus si substante biocide in produsele lor, ceea ce da o eficienta imbunatatita impotriva bacteriilor si germenilor. Exista si produse igienizante pentru tesaturi pe piata, carora li se face mare publicitate acum, dar care se folosesc impreuna cu detergentul, nu singure. Din etichete aflam ca distrug 99.9% din bacterii, virusuri si fungi, dar si ca isi pierd eficienta la temperaturi ridicate.
Un dezinfectant curata mucegaiul, dar nu dezinfecteaza locul
Sunt produse care curata si mucegaiul, dar nu pot fi numiti dezinfectanti. Sunt preparate lichide cu efect vizibil imediat. Sunt recomandate pentru indepartarea mucegaiului, ciupercilor, fungilor fibrosi microscopici, algelor, lichenilor sau levurilor de pe pereti si tencuieli, placari din piatra, marmura, granit, lemn, ceramica, gresie, sticla sau silicon.
Aceste produse actioneaza asupra mucegaiului, dar igienizarea se face prin adaugarea ulterioara a unei vopsele lavabile sau a unui produs de intretinere si protejare a suprafetei respective.
Trebuie folosit rapid si de la distanta, pentru a nu dauna sanatatii
Dezinfectantii pot produce multe probleme sanatatii, mai ales organelor care sunt la suprafata: pielea, ochii, nasul, gura, gatul. Cand le folositi, stati la o distanta corespunzatoare si protejati-va mainile cu manusi, iar fata cu viziera. Nu stati in incapere cat timp lasati sa actioneze, deschideti geamurile si aerisiti, iar pentru inlaturare folositi multa apa.
Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanti nu este recomandata sub nicio forma. Institutul National de Sanatate Publica atrage atentia ca nu sustine instalarea tunelurilor de dezinfectie pentru a limita extinderea cazurilor de COVID-19. Aceasta practica poate fi daunatoare si nu reduce capacitatea unei persoane de a raspandi virusul. Pulverizarea de biocide poate duce la iritatii la nivelul ochilor si pielii, bronhospasm cauzat de inhalare si efecte potentiale gastro-intestinale precum greata si voma.
Specialistii adauga ca strazile si trotuarele nu sunt considerate cai de infectie pentru COVID-19, iar dezinfectantii sunt inactivati de murdarie si deseuri, astfel ca nu este recomandata pulverizarea acestora pentru a elimina sau inactiva virusul. In plus, ar putea cauza probleme trecatorilor si locuitorilor din zona. Pot fi nocivi atat pentru gravide, copii, pacienti cu boli cronice, cat si pentru populatia generala, prin afectarea tegumentelor, conjunctivelor, tractului respirator, sistemului nervos sau a altor organe.
Daca amestecam substantele de curatare, efectul se anuleaza
In plus fata de riscurile evidente de folosire, unul dintre cei mai importanti factori care ar putea reduce eficacitatea dezinfectantilor este aplicarea necorespunzatoare. Aceste substante chimice nu sunt destinate sa fie amestecate cu alte substante de curatare. Pot cauza reactii chimice cu efecte grave asupra sanatatii utilizatorului sau a spatiului in care acesta se afla.
De asemenea, dezinfectantul nu poate fi diluat sau tinut in recipiente necorespunzatoare, deoarece el isi poate pierde din capacitatile de dezinfectare.
Un dezinfectant nu poate fi aplicat pe laptop, telefon sau telecomanda
Sunt cele mai des folosite obiecte, e normal sa vrem sa le dezinfectam. Am putea face asta, dar nu prin pulverizare directa, ci cu ajutorul unei carpe moi, fara scame. Dupa dezinfectare, utilizati o carpa absorbanta pentru a indeparta solutia si a usca dispozitivul. Evitati lavetele abrazive, prosoapele de hartie sau alte articole similare. Inainte de inceperea procesului de curatare, asigurati-va ca echipamentul este oprit sau deconectat de la sursa de alimentare. Nu lasati umezeala sa patrunda in fante si asigurati-va ca nu a ramas solutie in spatiile inguste ale echipamentelor, prin utilizarea unor betisoare cu capete din bumbac. Daca vreti sa nu aveti batai de cap, folositi folii de protectie pentru aceste dispozitive, care pot fi curatate.
Nu dezinfecteaza alimentele
Din exces de zel, multi dintre noi dau cu dezinfectant pe plasele cu alimente si chiar pe alimente, fie ca sunt in ambalaj, fie ca nu. Este o mare greseala! Legumele si fructele trebuie clatite doar cu apa inainte de a fi mancate. Produsele ambalate pot fi spalate cu apa si sapun, dar nu exagerat! Cei care folosesc biocide pe alimente le altereaza si le fac toxice pentru consum. Dezinfectantul nu este conceput pentru plastic sau hartie.