Resou electric. Atunci si acum

Ai fi surprins sa afli ca da, un resou electric este inca un produs popular, folosit de romani pentru diverse lucruri: incalzit camera, gatit sau realizat diverse activitati de bricolaj. Chiar daca nu-l folosesc regulat, multi achizitioneaza unul, ca sa fie acolo in casa, nu se stie cand vei avea nevoie de el. Pe MetaloChimice.ro poti vedea oferta de resou electric , de 1000W, 1500W si 2000W. Produsele au descrieri detaliate si sfaturi despre cum ar trebui utilizate.

Cum arata un resou acum 30 de ani?

Cei mai in varsta au amintiri clare despre cum arata un resou acum 30 de ani sau chiar 50.  L-au folosit foarte des, le-a ramas intiparit pe creier. Resoul este o mica plita portativa încalzita electric.

Ca sa facem o comparatie cu ceea ce avem azi, resoul electric era un fel de cuptor cu microunde, unde incalzeai mancarea gatita, fierbeai apa, faceai cafea, vin fiert sau cartofi prajiti. Femeile il foloseau caldura ca sa se usuce la par, uscatoarele de par nu erau prea accesibile pe vremea aia.

Resoul era folosit de studenti, in camerele de camin, de nefamilisti, in blocurile de garsoniere, pe santiere sau la serviciu, oriunde nu exista un aragaz sau o soba. Era centrul incaperii, locul de unde venea miros de mancare, dar si caldura.

resou comunist
resou pe vremuri
resou bca cu rezistenta
resou bca

Rosu, maro sau negru, cu trei picioare scurte, stil minimalist. Se gasea la vanzare in piata, la rusi, sau sub mana, adus din tarile vecine. Mai era o varianta de santier, mai solida, industriala, pe baza de BCA (Betonul Celular Autoclavizat), un material natural, un bun izolator termic cu rezistenta mecanica. Cei priceputi isi faceau unul pe la uzinele pe unde lucrau.

Mergea ore in sir, era scos din priza, doar cand plecau toti de acasa. Consuma foarte multa energie, se invartea contorul cu spor. Era folosit mai ales in locurile unde platea altcineva curentul sau era un contor pe tot blocul. Daca trecea prin contorul tau, atunci il foloseai la minimum, cat sa supravietuiesti.

O trasatura enervanta a acestor modele vechi era greutatea. Resourile vechi aveau multe kilograme, erau greu de manevrat si de obicei ramaneau intepenite intr-un loc, din cauza greutatii. Erau nesigure, deoarece multe sufereau improvizatii.

Cum arata acum un resou electric?

resou modern
resou in zilele noastre

Resourile electrice nu si-au schimbat prea mult infatisarea, deoarece au acelasi mecanism de functionare: niste elementi incinsi care se inrosesc, cand sunt conectati la curent electric, imbracati intr-o carcasa de metal, care izoleaza. Au maner si cablu de alimentare prin care sunt conectate la priza.

Diferentele fata de cel de atunci este ca este mult mai usor, iar materialele sunt de calitate.

Resoul electric de 1200W putere este prevazut cu plita fabricata dintr-o carcasa metalica cu rezistenta electrica nichelata si samota ceramica. Acest resou electric de 1200W are in dotarea sa un cablu de alimentare detasabil si buton oprit/pornit (resourile de altadata nu aveau asa ceva).

Cea mai mare schimbare este la greutate: resoul electric este in forma rotunda cu o greutate de doar 1100 g (1.10 kg) este compact, practic si usor de transportat. Plita este facuta din ceramica, iar rezistentele sunt din nichel. Resourile de azi au ramas mari consumatoare de energie, dar nu atat de mari ca in trecut.

Precautii la folosirea resourilor

Resourile trebuie supravegheate pe toata folosirii lor. Nu parasiti camera lasand un resou in priza, orice se poate intampla. E posibil sa atinga o perdea sau un obiect de imbracaminte, care v aua foc si va provoca un incendiu.

Daca folositi resoul pentru incalzire, aveti grija sa il mai si opriti, prin scoaterea din priza, pentru a nu se supraincalzi. Lasati-l sa se raceasca, verificati-l daca este curat si fara gunoaie pe el si abia apoi bagati-l iar in priza.

Daca folositi resoul pentru mancare, atunci trebuie sa aveti si mai mare grija. Tineti cont ca este un dispozitiv electric care in contact cu apa poate crea scurtcircuite. Supravegheati pe tot parcursul procesului de gatire. La final, curatati resoul, cu carpe si solutii speciale, pentru a nu lasa reziduuri care s-ar putea arde si raspandi mirosuri neplacute in incapere.

Nu folositi resouri improvizate sau care au cabluri si stechere defecte. Pot arde toata instalatia electrica si provoca scurt-circuite foarte periculoase.

Nu lasati copiii sa foloseasca resourile si nici sa se joace in preajma lor. Pot provoca arsuri grave si pot aparea incendii daca sunt manevrate incorrect sau scapate din vedere.

Puneti resoul in spatii delimitate, eventual ingradite, pentru a nu le atinge din greseala cineva. Aceasta masura de precautie este si mai necesara daca aveti animale de companie.

De ce sa alegi resoul electric?

Resoul electric aduce multe avantaje:

  • este usor de folosit si mutat dintr-un spatiu in altul
  • se incalzeste repede si iti faci treaba cu el
  • se poate transporta in rucsac sau masina
  • il poti folosi in rulota, cu alimentare de la generator
  • poate fi depozitat in dulapuri, nu ocupa mult spatiu
  • este ieftin (pe MetaloChimice.ro preturile pentru un resou electric sunt intre 50 si 60 de lei). Acest magazin online comercializeaza si rezistenta electrica (nichelina) din care iti poti confectiona propriul resou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.