Inainte de a cumpara un furtun de gradina

Unul dintre primele lucruri pe care si le cumpara un proaspat proprietar de casa este un furtun de gradina. Indiferent care ar fi suprafata terenului, acest obiect este indispensabil pentru orice activitate: udatul gradinii si al gazonului, spalatul masinii, umplerea piscinei. Acesta va fi utilizat in toate anotimpurile, dar cu precadere in cele calduroase.

Un furtun de gradina trebuie ales cu grija, in functie de sarcinile pentru care va fi folosit, de persoana care il utilizeaza, de locul unde va fi depozitat sau de suprafata terenului deservit. Existe modele ieftine, clasice, cu specificatii de baza, dar exista si modele sofisticate, cu accesorii care ar putea permite si unui copil sa le foloseasca.

Din ce este confectionat

Un furtun de cauciuc rezista la conditii extreme, transporta apa rece sau fierbinte, este robust si greu. Este mai dificil de manevrat, dar va rezista mai mult.

furtun de gradina

Plasticul si vinilul sunt materiale mai usoare, dar care nu rezista la o presiune a apei mare. Sunt mai usor de manevrat, dar au o durata mai mica de viata, comparativ cu cauciucul.

Cuplarea

Sistemul de cuplare la robinet este, de asemenea, un aspect ce trebuie sa te intereseze. Cuplajul de plastic este foarte usor de montat si are, de cele mai multe ori, o forma ergonomica. Iar atata timp cat este fabricat dintr-un plastic intarit, ar trebui sa reziste foarte bine in timp. Cuplajul din metal are avantajul de a conferi mai multa rezistenta la conditiile de presiune a apei, dar este mai greu de insurubat pe robinet, necesitand mai multa forta.

Straturi

Exista si alte detalii legate de material, pe care sa le ai in vedere. Un furtun de gradina bun va avea peretii formati din cat mai multe straturi, cel putin trei, care ii vor spori rezistenta. De asemenea, este recomandat sa alegi un furtun colorat si opac, pentru irigarea solului si a gradinii, deoarece furtunul transparent poate dezvolta alge toxice pentru plantele tale cultivate. Impletitura in tricot este un alt indice al calitatii materialului.

Cine va folosi furtunul

Este important de avut in vedere, inainte de a cumpara un furtun de gradina, cine il va folosi. Daca va fi folosit de un barbat puternic, el poate fi din cauciuc, care e mai greu, si poate avea o lungime mai mare. Daca este folosit de femei si copii, trebuie sa fie usor si flexibil, pentru a putea fi manevrat fara a provoca rani sau stricaciuni. Sa nu faca noduri, sa nu se rasuceasca, sa alunece usor si sa fie flexibil. De asemenea, furtunul nu trebuie sa contina substante periculoase si sa nu aiba aditivi nocivi, precum cadmiu sau plumb.

Pe ce suprafata va fi folosit

Poti sa cumperi un furtun foarte lung, pe care sa il tragi dupa tine. El permite irigarea gazonului sau spalarea masinii cu implicarea directa a omului, care il desface, il trage pe iarba, ridica, rasuceste sau incolaceste. Exista insa si un furtun de gradina care se intinde pana la de trei ori lungimea initiala.

Furtunul extensibil se lungeste automat, cand il conectezi la sursa de apa, tragi de el sau cand actionezi niste dispozitive. E usor de purtat, nu ocupa mult spatiu si e usor de rulat. La final, cand opresti apa, furtunul revine la dimensiunea initiala.

Pentru ce este utilizat

furtun cauciuc

Un furtun pentru treburile casnice, de langa casa, cum ar fi spalarea masinii, a covorului sau udarea florilor nu trebuie sa depaseaca cinci metri. Acesta poate fi si din plastic, deoarece va fi usor de adapostit si protejat de intemperii, fiind pastrat in garaj sau magazie. Nici nu trebuie sa aiba o grosime sau diametru prea mari, pentru ca distanta pe care trebuie sa transporte apa este foarte mica.

Daca vrei sa uzi o gradina cu zarzavaturi sau o livada cu pomi fructiferi, adica suprafete foarte mari, trebuie sa ai in vedere distanta pana la sursa de apa. Acesta ar trebui sa aiba intre 20 si 30 metri lungime si un diametru mare, pentru a putea transporta o cantitate mai mare de apa.Daca are intre 2,3 si 4,0 mm grosime, atuncisigur este format din mai multe straturi, este mai robust si mai rezistent.

Cap de stropit

Daca va fi folosit pentru udat gazonul, el trebuie sa permita instalarea unui pistol multifunctional pentru stropit. Un furtun de gradina care va fi folosit pentru gazonul natural trebuie sa fie lung si versatil. Capul de stropit trebuie sa fie reglabil, pentru diferite intensitati de stropire, extensibil si retractabil, pentru confortul celui care il foloseste.

Poti folosi furtunul de tip aspersor, care se preteaza foarte bine la terenuri de sport sau parcuri, adica suprafete mari de teren. Furtunul are gauri pe toata lungimea, iar apa cu presiune din gauri. Desi pare ca face singur toata treaba, nu poti lasa apa deschisa toata ziua. Intreg procesul trebuie monitorizat, pentru a evita pierderile insemnate de apa.

Unde va fi depozitat

Furtunul nu poate fi lasat intins pe pamant pana la urmatoarea folosire. Iar daca totusi uitati de el in gradina, macar sa fie unul dintr-un material de calitate, care sa reziste intemperiilor climatice si variatiilor de temperatura. Sunt unele care la -10 grade sau la plus 50 de grade nu patesc nimic, iar altele care se rup doar daca se incalcesc sau isi baga pisica dintii in el. Investeste si in cateva accesorii, pentru a-i prelungi durata de viata: tambur, rola, suport sau carucior. Curata-l de mizerie si iarba, usuca-l inainte de a-l depozita si nu-l lasa la indemana animalelor de companie sau a copiilor.

Furtun de gradina intins

Metalochimice.ro vinde furtune fabricate in Italia cu intarire prin insertii de fibre textile si 2 stratificari de policlorura de vinil (PVC) ce confera o durabilitate superioara. Modelul de furtun gradina armat 1/2 25m la rola nu se deterioreaza in urma presiunii mari de apa, persista la radiatiile solare UV si uzura intensa, astfel incat sa nu apara cute sau crapaturi pe suprafata sa.

Atentie

Informeaza-te, inainte de a cumpara un furtun de gradina. Metalochimice.ro ofera o gama larga de furtune si accesorii, la preturi avantajoase. Detalii vezi aici: https://www.metalochimice.ro/furtunuri-gradinarit-si-accesorii/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.