Cum folosesti corect produsul vopsea textile

Ori de cate ori te plictisesti de o piesa vestimentara care inca se potriveste si are o forma grozava, te gandesti: „Hmm, ce alta culoare s-ar potrivi ?!” Si incepi sa cauti vopsea textile pe Internet, ceea ce poate fi distractiv.

Compari, analizezi, iti inchipui cum ti-ar sta, asortezi cu ce mai ai prin garderoba… Hai ca este amuzant! S-ar putea sa se agate de tine si un mic fior la gandul ca te poti reindragosti de puloverul sau rochia ta preferata, cu care ai impartasit atatea clipe. O sa te prinda, o sa vezi, si nu o sa renunti la idee.

Da, suna putin intimidant sa alegi o culoare personalizata si sa manipulezi tesaturile sau textilele pentru a-ti produce rezultatul prevazut, dar nu este chiar atat de dificil cum te-ai putea astepta. Inainte de a vopsi haine, fa-ti un plan, ca sa stii ce cauti. Ce material e, pentru ce sezon, ce ocazie, ce vrei de la nou obiect de imbracaminte. Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a obtine un rezultat satisfacator.

1. Alege haina potrivita

Haina potrivita inseamna o haina de care nu o sa-ti para rau ca o transformi. Ia in calcul ca s-ar putea si sa o pierzi, daca nu iti reuseste vopsitul sau nu iti va placea rezultatul.  Incepe cu o bluza intr-o singura culoare, este mai probabil sa termini multumit de experimentul tau de vopsire.

vopsea bumbac
vopsea bumbac

Atentie la material. Fibrele naturale precum bumbacul, lenjeria, matasea si lana sunt cele mai indicate sa prinda orice fel de vopsea textile. Majoritatea amestecurilor de tesaturi vor functiona si ele, inclusiv cele sintetice, precum amestecurile cu fibre de nailon. Trebuie sa ai in vedere si faptul ca unele fibre pur si simplu nu vor accepta colorant. Vei avea de furca cu orice este 100% acrylic sau polyester.

Retine ca orice piese din plastic ale articolului, cum ar fi nasturii si fermoarele, ar putea sa nu accepte coloranti. Asa ca va trebui sa le schimbi pe acestea, pentru a se potrivi cu noua culoare a hainelor. Sau, pur si simplu, le pastrezi si imbratisezi contrastul!

2. Cumpara vopseaua potrivita

In functie de marca, va trebui sa selectezi vopsea textile conform cu continutul de fibre al articolului de imbracaminte.

Unele vopsele sunt bune atat pentru fibrele naturale cat si pentru cele sintetice. Unele, insa au formule separate pentru tesaturi naturale si poli (pentru amestecuri naturale si poli, puteti utiliza ambele formule impreuna). Mai exista, de asemenea, optiunea de a alege o vopsea speciala pentru articolele care vor fi spalate frecvent. In cazul unui tricou care va fi spalat dupa fiecare purtare vei alege un colorant mai rezistent decat unul pentru o geaca, pe care o speli mai rar. Cu cat este mai mare obiectul sau tesatura, cu atat va fi mai dificil de vopsit.

Pentru a face o alegere corecta, verifica oferta noastra de produse disponibila in categoria COLORANTI TEXTILI.

3. Citeste instructiunile

Fiecare marca de vopsea este un diferita, asa ca tine cont de instructiunile producatorului. Acest lucru te va ajuta sa obtii saturatia culorii pe care o cauti. Unele vopsele se folosesc la rece, altele la cald. Sau poate au nevoie de multa apa, in timp ce altele se vopsesc pe uscat. Conteaza si timpii de expunere la vopsea, asa ca nu trece la treaba pana nu citesti instructiunile si apoi le aplici, pas cu pas.

4. Aranjeaza-ti spatiul de lucru

Alege un spatiu generos, care se poate curata usor, in caz de vreun incident nedorit. Baia sau bucataria sunt potrivite sau chiar un loc in afara casei. Elimina din zona mobila sau alte obiecte. Inarmeaza-te cu o multime de ziare sau prosoape de hartie, pentru a curata imediat eventualele picaturi. Fi pregatit sa cureti imediat chiuveta si galetile sau masina de spalat, pentru a evita patarea si transformarea tuturor obiectelor in aceeasi culoare. De preferat sa faci operatiunea de vopsire la nivelul solului, pentru a nu stropi peretii.

colorant textile
colorant textile

Adu-ti aproape toate ingredientele. Probabil vei avea nevoie de apa calda, otet sau sare, trebuie sa le ai la indemana, nu sa umbli dupa ele, prin casa, cu mainile murdare de vopsea.

5. Fii creativ!

Alege o culoare vie sau total diferita de cea veche, pentru a crea un obiect vestimentar cu totul nou. Ia in considerare amestecarea a catorva nuante de vopsea textile pentru a iti crea propria culoare personalizata sau a stratifica cateva culori diferite una peste alta. Incepe cu cu un obiect de sacrificiu, testeaza pe o carpa, inainte de a trece la hainele bune.

6. Vopseste pe indelete

Unii vopsesc chiar in masina de spalat, altii in ligheane sau recipiente mari. Oricum ai face-o, nu te grabi. Masoara de doua ori inainte de a pune vopseaua. Lasa cat timp este nevoie, nu scoate haina inainte de expirarea perioadei de timp necesare. Mai citeste instructiunile din cand in cand.  Verifica daca materialul este incretit sau suprapus pe undeva, s-ar putea sa nu iasa aceeasi intensitate peste tot.

 7.Spala articolele dupa vopsire

vopsea textile
vopsea textile

Mai intai speli toate recipientele folosite si tot ce mai este patat prin casa. Apoi spala hainele proaspat vopsite, de cate ori este nevoie, singure, de mana sau in masina de spalat, la temperaturi normale sau scazute, cu un detergent bland. In acest fel, nu vei risca sa te umpli de culoare pe celelalte haine, piele, tesaturile de pe mobila, din masina. Spala pana se duce toata culoarea reziduuala, exact cum faci cand te vopsesti la par.

Sfaturi

La final, cateva sfaturi, pe scurt, pentru atunci cand ai de-a face cu vopsea pentru textile:

  • Foloseste un recipient spatios.
  • Confirma ca si colorantul ales este compatibil cu materialul tau.
  • Seteaza un cronometru pentru aceasta operatiune
  • Poarta o salopeta veche, pe care o poti arunca si manusi de cauciuc  (devine destul de dezordonat) .
  • Testeaza culoarea inainte de a adauga tesatura in baia de vopsea.
  • Foloseste o cana de masurare.
  • Clateste noul obiect vestimentar pana nu mai iese colorant din el

Hainele tale noi (vechi) vor parea atat de proaspete. Bucura-te de ele … pana cand simti nevoia de a le vopsi din nou!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *