De ce este alcoolul izopropilic un dezinfectant bun?

Ce este alcool izopropilic și cum se folosește?

Alcoolul izopropilic, cunoscut și sub denumirea de izopropanol sau IPA, este cel mai comun și utilizat pe scara larga dezinfectant tehnic.

Alcoolul izopropilic, în special soluțiile cuprinse între 60% și 99% alcool cu ​​10 – 40% apa purificata, este rapid antimicrobian împotriva bacteriilor, ciupercilor și virusurilor. Odata ce concentrațiile de alcool scad sub 50%, utilitatea pentru dezinfectare se diminueaza.

In oferta MetaloChimice.ro exista doua variante de produs:

alcool albastru
alcool izopropilic albastru

Alcoolul tehnic de la Kynita cu concentratie de 97% ambalat in sticla de 0.9 litri (900 ml) are o culoare albastra. El poate fi utilizat in spalarea si degresarea articolelor tehnice, curatarea articolelor diverse, degivrarea si spalarea geamurilor si parbrizelor auto, curatarea componentelor electrice si electrocasnice.

alcool izopropilic

Alcoolul izopropilic de 0,9 l cu concentratie de 99% este un o formula incolora si este preferat de clientii MetaloChimice.ro, deoarece nu are miros. Acesta se foloseste in curatarea, degresarea si dezinfectarea diferitelor componente mecanice, aparate electrice, dar si pentru curatarea petelor, dezghetarea parbrizelor şi dizolvarea vopselelor bazate pe rasini sau uleiuri.

In afara de domeniul tehnic, industrial, alzoolul izopropilic are si alte intrebuintari, in viata noastra de zi cu zi. Iata 10 situatii in care ne scoate din necaz.

Cum puteti folosi alcoolul izopropilic

1.Iarna, pentru gheata de pe parbriz.

Dimineata, nu va mai trebui sa va mai chinuiti sa inlaturati gheata de pe parbriz, cu o racleta. Stim cu totii ce efort si nervi implica asta. Pierdeti mult timp, ceea ce nu e normal, cand totul se poate rezolva mult mai usor. Alcoolul izopropilic o dizolva in cateva secunde! Nu trebuie decat sa pulverizati cateva picaturi si ele isi vor face efectul. Puteti produsul într-o sticla cu spray și pastrați-o în portbagajul mașinii, nu va îngheța! O puteti folosi in fiecare zi, nu provoaca stricaciuni.

2.Pentru indepartarea autocolantelor

Cu acest tip de alcool puteti îndeparta autocolantele și reziduurile lipicioase. Stickerele de pe frigider, geamuri sau orice alte suprafete pot fi indepartate, daca pulverizati alcool izopropilic si lasati sa se dizolve timp de zece minute. Ele se vor desprinde cu ușurința. Daca aveti un copil care a fost indragostit de supereroii Marvel si a lipit abtibilduri cu ei pe dulapuri, electrocasnice, chiar si pe pat, atunci stiti despre ce vorbesc. Intrebati-l daca ii mai vrea in camera lui sau ar fi timpul sa decoreze. Daca zice da, actionati imediat, pana nu se razgandeste. Nu va trebui sa razuiti sau sa frecati cu solutii ineficiente.

3.Este un degresant eficient

Turnați alcool izopropilic pe o carpa și ștergeți aragazul, cuptorul cu microunde, hota, faianta. Veti fi surpins cat de rapid este efectul! Nu trebuie sa clatiți apoi, deoarece alcoolul frecat se usuca aproape imediat.

4.Curata otelul inoxidabil

Elimina amprentele si petele enervante de pe otelul inoxidabil. De asemenea, lasa o stralucire frumoasa, de parca obiectele ar fi noi. Din acest motiv este indicat ca gospodinele sa il foloseasca pentru chiuvete si instalatii sanitare din inox, poate si chiuveta.

5.Indeparteaza petele de cerneala

Daca aveți cerneala, pasta de pix sau marker pe îmbracaminte, încercați sa înmuiați locul cu alcool pentru cateva minute, iar apoi clatiti. Petele vor disparea.

6.Faceti din el dezinfectant pentru maini

Amestecați trei parți de alcool cu o parte gel de aloe vera. Solutia astfel obtinuta o puteti folosi ca dezinfectat pentru maini. Va avea efect antiseptic si va hidrata mana, datorita plantei aloe. De asemenea, daca o folositi dupa ce ați tocat ceapa sau usturoi va înlatura mirosul.

7.Pentru curatarea buretilor de bucatarie

Buretii se mnurdareasc foarte repede si raman unsurosi. In plus, se stie ca sunt mari purtatori de bacterii si germeni, care se inmultesc datorita mediului umed. Daca ii inmuiati in alcool izopropilic vor scapa de toata mizeria si vor deveni ca noi.

8.Pentru curatarea pensulelor

Fie ca este vorba de pensule folosite de meseriasi pentru a da cu vopsea pe pereti, fie ca este vorba despre pictori, acest tip de alcool este folosit pentru a le curata de vopseaua intarita. Bagati pensulele intr-un recipient cu alcool izopropilic si lasati-le la inmuiat. Vor deveni curate si moi si le puteti folosi din nou. De asemenea, puteti curate si sevaletul, cutitele speciale de pictat, paharele sau farfuriile folosite cand pictati.

9.Pentru curatarea componentelor electronice

Laptopul, cd-urile si dvd-urile dar si alte mecanisme electronice se curata foarte usor cu acest tip de alcool. Inmuiati o carpa moale in el si stergeti usor suprafetele dorite. Aveti grija sa nu lasati scame care, imbibate cu alcool prea multa vreme, ar putea face stricaciuni.

10.Curata lantul de la bicicleta

Daca simtit ca bicicleta nu mai da randament si ca trebuie sa va fortati ca sa o manevrati, atunci trebuie sa-i curatati lantul cu alcool izopropilic. Folositi o carpa sau o perie moale pentru asta si veti vedea imediat rezultatele.

Magazinul online MetaloChimice.ro ofera alcool izopropilic cu concentratie mare, de 97% si 99%.

Ce inseamna concentratia de 99% pentru alcoolul izopropilic

Aceasta concentrație nu este la fel de frecvent utilizata ca dezinfectant, ci ca solvent sau agent de curațare pentru industriile care fac produse sensibile la apa. De asemenea, are un punct de aprindere foarte scazut și, prin urmare, se evapora rapid. 

Acest lucru este util în industriile de fabricație de computere și electronice care prefera evaporarea imediata a agenților de curațare pentru activitatea lor. În timpul lucrarilor de proiectare pentru cipuri și placi de circuite și circuite integrate, trebuie sa existe o curațare rapida daca se varsa ceva și zona de lucru trebuie sa fie lipsita de contaminanți sau obstacole cat mai curand posibil, iar concentratia de 99% a alcoolului izopropilic asigura acest lucru.

Evaporarea rapida are un dezavantaj, deoarece reduce durata de depozitare, dar, pe de alta parte, asigura o diluție mica sau deloc a conținutului de alcool și, prin urmare, este preferata pentru o consistența mare. 

Alcoolul izopropilic nu este coroziv pentru metale și este, de asemenea, sigur pentru plastic. Este sigur pentru ozon și are un impact redus asupra climei. Varianta de 99% este inflamabila mult mai mult datorita punctului sau de aprindere ridicat, astfel încat trebuie sa fie depozitata în locuri fara pericol de incendiu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.