Despre cablu electric/conductor electric

Cand spui cablu electric, spui civilizatie. Electricitatea face parte din viata oricarui om, cea care pune lucrurile in miscare din viata noastra fie ca este locuinta, birou, masina, telefon.

Cablurile electrice sau de comunicatii pot fi realizate dintr-un singur conductor ori din zeci, sute sau mii de conductori. Ele pot transporta de la semnale minuscule si tensiuni mici, la mii de volti de curent masiv.

Toate tipurile de cabluri sau conductoare vin cu o codificare din litere + cifre și pot fi clasificate după:

Numarul de conductoare

In functie de numarul de conductoare, cablurile pot fi unifilare sau multifilare. Unifilare – au un singur conductor (cu o singura sarma), iar multifilare – cu mai multe conductoare (sarme). De asemenea, conductorul poate fi flexibil (multifilar) sau masiv. Astfel avem si clasificarea cablurilor in cabluri flexibile sau cabluri masive.

Izolatorul

Izolatorul este stratul de polimer, plastic sau elastomer care inconjoara conductorul si il izoleaza de contactul extern. Exista izolatori termoplastici si izolatori plastifiabili prin incalzire. Cei din urma sunt izolatori in care materialul aplicat este supus transformarilor chimice. PVC-ul, cel mai obisnuit izolator termoplastic, are o temperatura maxima de serviciu de 70 de grade Celsius.

Izolatorul plastifiabil prin incalzire trece printr-o transformare chimica (extruziune), rezultand un compus mult mai stabil, cu o temperatura crescuta. De aceea, astfel de izolatoare sunt folosite atunci cand este vorba despre temperaturi mai inalte.

Protectia metalica

In unele cazuri, cablurile pot avea protectie metalica. Protectia metalica electrica este aplicata pentru a izola semnalele care trec prin interiorul cablului de posibilele interferente externe. Aceasta ajuta la protejarea cablurilor de posibilile agresiuni externe: animale, lovituri, substante chimice, etc.

Invelisul exterior

In aproape toate cazurile, cablurile prezinta un invelis exterior. Functia acestuia este, de asemenea, pentru protectie. In general, acesta este realizat din polimer si trebuie ales in concordanta cu materialul izolator.

Pentru a intelege mai bine notiunile legate de cabluri electrice trebuie sa intelegem diferenta dintre conductor electric si cablu electric. Conductorul electric reprezinta un fir din cupru sau aluminiu izolat cu PVC, iar cablul electric reprezinta o suma de conductori izolati individual cu PVC si apoi toate la un loc izolate cu diferite tipuri de manta cum ar fi PVC, cauciuc , PVC cu tresa metalica.

Cablurile sunt clasificate in trei categorii principale: de joasa tensiune, medie si pentru tensiuni inalte. De asemenea, cablurile electrice mai sunt clasificate si in functie de curentul maxim pe care il pot transporta: curent slab, mediu si puternic. Pe langa cablurile electrice simple mai exista si acelea cu o constructie speciala, prevazute cu izolatii si armaturi specifice diferitelor aplicatii (rezistente la indoire, tragere, cu invelis de protectie la temperaturi mari, invelis in straturi).

Toate cablurile sau conductorii electrici in Romania prezinta o codificare din litere + cifre. Pe site-ul MetaloChimice.ro gasim cablu electric/conductor electric de tipurile MYF, FY, CYYF, CYABY si MYYM, pe care le explicam mai jos:

cablu myf 6

CONDUCTOR MYF

este un conductor electric de cupru recopt, multifilar. Se utilizeaza pentru instalatiile electrice protejate din aparate electrice sau sisteme de iluminat.

M-multifilar

Y – PVC / fire plate fine

Sunt cunoscute urmatoarele tipuri de conductor MYF: Conductor MYF 1,5, Conductor MYF 2,5, Conductor MYF 6

Conductor FY 16

CONDUCTOR FY

– este un conductor rigid izolat, de uz general, care se foloseste cu precadere in instalatii electrice fixe montate in tencuiala in tuburi de protectie, la circuitele de semnalizare si control.

F – miez de cablu aplicat cu petrol / invelis de metal / cablu de otel plat / F cablu cu mai multe cuarte in stea pentru calea ferata

Y – PVC / fire plate fine

Sunt cunoscute urmatoarele tipuri de conductor FY: Conductor FY 1.5, Conductor FY 10, Conductor FY 4, Conductor FY 6, Conductor FY 2.5, Conductor FY 25, Conductor FY 35, Cablu FY 50, Cablu FY 70.

Cablu cupru plin CYABY

CABLU CYABY

– face parte din categoria cablurilor electrice de energie armate, care contine un conductor din aluminiu unifilar din clasa de flexibilitate 1 sau multifilar din clasa de flexibilitate 2, in conformitate cu SR EN 60228. Izolatia este din PVC tip DIV 10 iar mantaua exterioara din PVC tip DMV 17 in variantele de culori negru sau gri, este responsabila de proprietatile ignifuge ale cablului.

A – cablu de exterior / design national aprobat / tip national

C – ecran din fire de cupru impletite / ecran din fire de cupru filate

Y – PVC

b  – armatura

Acest tip de cablu este folosit in general la bransamentele electrice, cand traseul este subteran.

Cablu CYYF 3x1,5 Anti-foc 100m

CABLU CYYF

– usor de recunoscut dupa mantaua gri, prezinta proprietati ignifuge foarte bune. Ca descriere fizica, cablurile CYYF au in componenta un conductor de cupru unifilar cu clasa de flexibilitate 1 (<10 mm2) sau multifilar cu clasa de flexibilitate 2 (>10mm2), cu izolatie de PVC tip I88 (IF), manta de umplutura SDR si manta PVC tip I88 (IF). Vin in variante in care incorporeaza de la 1 la peste 5 conductoare, ce respecta un cod al culorilor: 1 conductor ( galben-verde sau albastru), 2 conductoare (negru, galben-verde), 3 conductoare ( galben-verde, albastru, maro), 4 conductoare ( albastru, maro, negru, gri/ galben-verde, march, negru, gri), 5 conductoare (galben-verde, albastru, maro, negru, gri/ albastru, maro, negru, gri, negru).

C – ecran din fire de cupru impletite / ecran din fire de cupru filate

Y – fire plate fine / PVC

Cablu litat 3x2.5mm MYYM - 100m

CABLU MYYM

– este un cablu electric flexibil cu conductor de cupru flexibil clasa 5, conform SR EN 60228, manta si izolatie din PVC.

Este folosit pentru instalatii electrice semi-industriale, cablurile fiind supuse la solicitari mecanice medii.

M – cablu cu izolatie din plastic / conductor de cablu izolat

Y – fire plate fine / PVC

Acest tip de cablu este cel mai des intalnit in instalatiile electrice casnice la alimentarea corpurilor de iluminat și alimentarea aparatelor electrocasnice .

Aceste tipuri de cabluri se pot gasi pe site-ul MetaloChimice.ro, intr-o gama variata, cu descrieri si informatii necesare la fiecare produs. Indiferent de aplicatie, in domeniul electric atat in instalatiile de joasa tensiune din locuinte dar si in cele industriale, este strict obligatoriu ca toate operatiunile sa fie efectuate numai de catre un personal cu studii specifice, instruit si cu solide cunostiinte in domeniul sigurantei si protectiei in lucrul cu instalatii electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.