Presa pentru struguri, in fiecare gospodarie

O presa de struguri este un dispozitiv utilizat pentru extragerea / stoarcerea sucului din struguri inainte de procesul de vinificație. Dispozitivul este cunoscut si sub numele de teasc, storcator sau zdrobitor si poate fi folosit si pentru alte fructe zemoase (mere, piersici, pere).

Sau un teasc

Romanii sunt mari consumatori de must, care este preferat de copii si doamne, dar mai ales sunt mari consumatori de vin. Fiecare gospodar are propria reteta si se lauda cu vinul sau natural, facut in casa. Oricine are o vita de vie in curte (mai mica) sau in gradina (mai extinsa), trebuie sa posede si un teasc cu ajutorul caruia isi face propria bautura alcoolica.

Istoria teascului

Extragerea sucului din fructe a fost una dintre preocuparile de baza ale inaintasilor nostru, in Mesopotamia si Egipt si mai tarziu peste tot unde s-au asezat grecii si romanii. Egiptenii obisnuiau sa preseze struguri intre carpe, iar romanii au folosit grinzi masive de stejar pentru a zdrobi boabele.

Traditie

Pe vasele si mozaicurile pastrate, pana in zilele noastre, din Antichitatea romana, se pot vedea oameni care zdrobeau cu picioarele strugurii. Aceasta munca revenea, potrivit izvoarelor istorice, mai ales femeilor. In limba romana, termenul “teasc” este imprumutat din limba slavona – “teskovati”, care inseamna tescovit, stors.

Din ce este compusa presa struguri

Un teasc mecanic folosit astazi in majoritatea gospodariilor romanesti are acceasi structura de sute de ani. Totusi, lucrurile sunt putin mai evaluate azi. Au fost concepute teascuri de struguri mai solide si care solicita mai putin efort in procesul extragerii mustului, surubul central fiind actionat prin intermediul unei manivele, pentru un mai bun randament.

Randament

In procesul fabricarii vinurilor, randament inseamna ca, la 100 de kilograme de struguri, de exemplu, sa se obtina 70-80 kg must, din care aproximativ jumatate este must ravac (adica din struguri striviti, fara a fi trecuti prin teasc), 20—30% must din prima presare, iar restul de la  a doua si a treia presare. Depinde de presiunea aplicata pentru zdrobirea strugurilor, de modul in care este intretinut teascul de la an la an si de experienta vinificatorului amator.

De ce sa cumperi un teasc?

In prezent, pentru prepararea vinului in gospodarie, exista teascuri de struguri de diverse marimi, unul mediu, de aproximativ 30 de litri, cu tambur din lemn si surub de presare, fiind perfect pentru o gospodarie. Achizitia unui adduce multe satisfactii, astfel fiecare gospodar se poate bucura de aromele strugurilor de toamna, ale mustului si ale vinului, si poate experimenta o indeletnicire veche de cand lumea.

Cea mai buna oferta pentru presa struguri

Cele mai bune recomandari de la client sunt pentru presa struguri comercializata pe site-ul MetaloChimice.ro, cea mai buna de pe piata online si offline, la un pret foarte avantajos. Un instrument simplu, usor, si facil de manevrat.  

teasc
presa struguri

 Presa (teasc) pentru struguri de 30 L este confectionata din sipci groase de 1.8 cm de lemn natur. Acestea sunt fixate cu benzi metalice si asezate pe suport metalic, prevazut cu 3 picioare, care pot fi prinse de podea cu holsuruburi. Materialele din care este facuta sunt foarte durabile, rezistente la uzura si folosire indelungate.

Cum functioneaza presa de struguri?

Presele de struguri manuale funcționeaza prin presarea strugurilor de sus in jos. Doua bucați de lemn ce vor forma un cerc sunt plasate deasupra fructelor. Folosind un maner central se va exercita presiune asupra componentelor din lemn, storcand astfel sucul din struguri.

struguri presati
struguri presati

mare la presiunea exercitata asupra fructelor! Daca presiunea este destul de mare, zeama din samburii de struguri sau din ciorchinele acestuia poate ajunge in vin.

Atentie!

Acest lichid este amar si poate afecta gustul vinului. De aceea este recomandat sa separi sucul care se separa in mod natural de resturi, de cel pe care il vei obține prin presare. Pentru a evita compromiterea vinului, este bine sa limitezi nivelul de presiune, sa pastrezi aceasi forta si acelasi ritm, astfel incat sa nu zdrobesti samburii strugurilor.

Cum se intretine presa de struguri

Presa de struguri trebuie curatata imediat dupa fiecare utilizare. Lemnul folosit la producerea adaosurilor de presare si a cosurilor teascurilor, este o materie vie, intr o continua evolutie, influentata de factorii de mediu, umiditate, caldura, curenti de aer. Daca raman reziduuri din fructe pe el, lemnul va fi alterat si va capata culoare si miros. Dupa spalare, toate componentele presei trebuie uscate, pentru a nu se oxide. Pastrarea se face in locuri ferite de umezeala si socuri mecanice.

Concluzie

Presa de struguri de este destinat presarii strugurilor, fructelor si legumelor, in scopul extragerii de suc sau must, in condiții casnice, crame si restaurante. Poate fi folosit la producerea sucului natural, pentru perioada de iarna, sau a mustului care serveste la obținerea vinului.

Presa pentru struguri se acționeaza manual si este un produs ce nu trebuie sa lipseasca din gospodaria dumneavoastra. Este confecționat din lemn si metal, pentru o rezistența sporita. Este foarte usor de depozitat, are un trepied solid realizat din oțel cu clasa de rezistența si elasticitate ridicate.

Atentie

In mod traditional presa de struguri  este folosit in regim de amator / hobby in vinificatie sau pentru obtinerea mustului. Pentru  obtinerea  unor cantitati mari de must / suc de fructe se folosesc prese industriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.