Manusi de unica folosinta nu sunt accesorii folosite doar de cadrele medicale, personalul din saloanele de frumusete sau ceidin industria alimentara. Toti am devenit consumatori ai acestui produs, in contextul pandemiei.
O manusa de unica folosinta buna trebuie sa ofere o protectie ridicata, sa nu fie incomoda, sa nu irite pielea.
Pot fi fabricate din latex, vinil sau nitril.
Latexul din cauciuc natural este un produs vegetal prelucrat. Manusile din latex ofera cea mai ridicata protectie. Ele sunt o alegere populara, atat pentru uz industrial cat si medical. Atunci cand alergiile nu sunt o problema, latexul ofera un usor avantaj, privind dexteritatea, asupra nitrilului si vinilului.
Nitrilul, unul dintre cele mai populare materiale pentru manusi, reproduce multe dintre caracteristicile pozitive ale latexului: flexibilitate, rezistenta si durabilitate, fara amenintarea privind alergia. Manusile confectionate din acest material sunt utilizate pe scara larga in toate industriile, pentru a proteja atat lucratorul cat si materialele manipulate.
Vinilul este compus din clorura de polivinil si plastifianti care inmoaie materialul. Este o optiune economica, adesea aleasa atunci cand muncitorul schimba manusi frecvent in timpul unei ture. Manusile din vinil sunt manusi polivalente bune pentru utilizare generala si activitati care nu necesita un grad ridicat de sensibilitate tactila. Sunt o alegere populara pentru industria alimentara.
Pe MetaloChimice.ro se comercializeaza o gama larga de manusi de unica folosinta, detalii aici .https://www.metalochimice.ro/manusi-unica-folosinta/
Mai jos, aflati cateva dintre lucrurile mai putin stiute despre acest produs, din ce in ce mai prezent in vietile noastre.
1.Manusi de unica folosinta – nu ar trebui purtate mai mult de 10 minute
Pe toata durata utilizarii, manusile pot dezvolta gauri, datorita degradarii si uzurii. Conform unui studiu, dupa numai 12 minute de utilizare clinica simulata, rata de aparitie a defectelor la cele din latex natural si din vinil a crescut pana la 9%, respectiv 35%. Fara o intarire corespunzatoare, nitrilul se poate umfla si dezvolta gauri sau defecte, in timp. Esecul este observat in mod obisnuit in portiunea aflata intre degetul mare si aratator.
Poti face un test pentru a verifica daca manusa este compromisa, prin umplerea manusilor cu apa, pentru a vedea daca exista vreo gaura.
2.Manusile nu pot fi 100% nitril, latex sau vinil. Contin si aditivi
Distribuitorii de manusi solicita frecvent producatorilor ca in compozitie sa fie 100% din materialele respective. Adevarul este ca, fara aditivi, este practic imposibil sa se produca o manusa utilizabila din oricare dintre aceste materiale. Se adauga agenti de legatura incrucisata si acceleratoare, care sunt esentiali pentru realizarea unei manusi puternice si durabile. Cam 4-10% din compozitie e formata din aditivi.
3.Pot provoca alergii
Alergiile legate de manusi sunt o preocupare principala pentru multi utilizatori. Ele pot fi cauzate de latexul natural, in acest caz fiind foarte grave, deoarece pot fi sistemice si pot provoca soc anafilactic. Exista alergeni si in celelalte tipuri de manusi, mai ales cele acoperite de ceara si clor. Manusile de unica folosinta pot fi pudrate sau nepudrate. Cele cu pulbere sunt mai usor de pus si de decolat, dar provoaca mai multe alergii. In manusile din latex pulverulent, pulberea actioneaza ca un purtator de aer al proteinelor din latex.
Cei care se stiu cu astfel de alergii ar trebui sa nu le foloseasca. Daca se constata o alergie (iritatie sau rani), trebuie sa ajungeti urgent la doctor, pentru tratament adecvat.
4. Nu toate manusile de unica folosinta au aceeasi performanta
Manusile de nitril au o rezistenta mai buna la perforare si rezista in general la mai multe substante chimice, inclusiv uleiuri si solventi. Latexul are o rezistenta mai buna la rupere, adesea se potriveste mai bine si ofera o mai buna dexteritate. Vinilul are cele mai bune proprietati de disipare electrostatica si rezista la acidul sulfuric mai bine decat nitrilul sau latexul.
Chiar si in cadrul aceluiasi material, exista diferente semnificative, de la producator la producator. Alti factori care influenteaza performanta manusii sunt materiile prime, compozitia, procesul si spalarea. Pentru perioade mai lungi de utilizare, este important sa alegeti o manusa care este realizata si prelucrata corespunzator pentru a rezista mult.
Puteti realiza teste de rezistenta, care simuleaza stresul in timpul utilizarii efective. Rezistenta manusii se masoara prin comportamentul la rupere, perforare si rupere, precum si prin capacitatea de intindere. Se poate testa si rezistenta la tractiune, alungirea (cat de departe se intinde manusa inainte de rupere, o distanta mai mare indicand o elasticitate superioara).
5. Sunt de mai multe masuri
Pe langa asigurarea protectiei, manusile de unica folosinta ar trebui sa ofere confort. Manusile potrivite corect pot ajuta la imbunatatirea performantei si la reducerea oboselii mainilor.
Manusile din latex au demonstrat ca ofera o elasticitate, rezistenta si flexibilitate buna. Manusile din nitril sunt, de asemenea, o optiune confortabila datorita moliciunii si flexibilitatii, desi tind sa fie mai rigide decat latexul. Nitrilul este puternic, rezistent la abraziune si provoaca mai putine iritatii. Manusile de vinil sunt moi si confortabile, dar asigura o potrivire mai slaba.
Marimile obisnuite ale manusilor de unica folosinta variaza de la mici pana la mari. In Romania, masurile sunt XS,S, M, XL sau L, dupa modelul hainelor.
6.Au termen de valabilitate
Perioada de valabilitate a manusilor depinde de modul in care sunt stocate produsele si de materialele utilizate pentru fabricarea lor. Manusile din latex natural au o durata de valabilitate aproximativa de trei ani. Manusi din nitril, vinil si alte acoperiri sintetice au o durata de valabilitate nominala de cinci ani. Pentru a ajuta la maximizarea vietii utile a oricarui tip de manusa, pastrati-le intr-un mediu rece, intunecat, ferit de ozon si lumina ultravioleta.
Alegerea tipului sau a sursei potrivite de manusi de unica folosinta nu este simpla. Trebuie sa tineti cont de mai multi factori si sfaturi:
- Nu refolositi manusile de acest gen
- Folositi manusi care au fost transportate si depozitate in conditii adecvate
- Alegeti manusi care se potrivesc perfect
- Schimbati-le cand terminati o sarcina si va apucati de alta sau de cate ori observati ca au fost alterate sau contaminate (ati stranutat, tusit sau ati atins o persoana sau un obiect strain)
- Spalati mainile inainte si dupa folosirea manusilor