O masca de protectie medicala este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infectiilor, care ajuta la limitarea raspandirii germenilor. Cand cineva vorbeste, tuseste sau stranuta se elibereaza in aer mici picaturi cu agenti patogeni care pot infecta persoanele din jur. Prin purtarea unei masti, se poate preveni contaminarea celorlalte persoane.
Purtam masti de protectie de la inceputul lui 2020 si inca mai sunt oameni care se intreaba daca ele au vreun efect. In materialul de jos detaliem greselile legate de mastile faciale: de la cumparare, folosire, manevrare, pana la momentul cand le dam jos si le aruncam.
Ce este masca de protectie?
Mastile nu sunt nici accesorii, nici obiecte vestimentare. Rolul lor initial a fost de a fi purtate in unitati sanitare, pentru a proteja cadrele medicale si pacientii cu care acestea lucreaza.
Numită și masca medicala, o masca chirurgicala este o masca de unica folosință, care protejează nasul și gura purtatorului de contactul cu picaturi, stropi, saliva si secretii respiratorii.
Nu exista o masca anumita pentru protejarea impotriva Covid -19, nu a fost inventata una speciala, dar se recomanda, in aceasta pandemie, purtarea mastilor chirurgicale clasice, pentru a opri picaturile care sunt eliberate atunci cand purtatorul vorbeste, tuseste sau stranuta. Acest lucru poate reduce raspandirea virusului de catre persoanele care stiu ca au COVID-19, dar si de cele care nu stiu ca au virusul, dar nu isi dau seama.
Masca poate bloca particulele de saliva contaminate, provenite de la alti interlocutori, sa fie inhalate de cel care o poarta. Asta, in cazul in care masca este utilizata corect si daca este de buna calitate.
Tu ce tic ai dezvoltat?
Organizatiei Mondiale a Sanatatii, „simpla folosire a mastii de fata este insuficienta pentru a oferi protectie adecvata impotriva raspandirii noului coronavirus”. In plus, majoritatea oamenilor nu stiu sa utilizeze corect o masca medicala.
Cea mai mare preocupare pe care o au medicii si cei care sunt numiti ”coronasceptici” in legatura cu aceste masti este falsul sentiment de siguranta pe care ti-l da purtarea ei. Exista numeroase motive pentru care mastile de fata nu au efectul scontat.
De exemplu, este greu sa gasesti una care sa se potriveasca perfect in jurul nasului si a gurii si pe care sa o mentii o perioada indelungata. In momentul in care iti atingi nasul sau gura cand porti masca, rolul ei protector se pierde. Daca porti o masca de fata, asigura-te ca se muleaza bine pe nas si gura. Arunc-o in mod corespunzator si pune alta de fiecare data cand cineva de langa tine tuseste sau stranuta.
E normal sa te simti incomod, ai un obiect strain pe fata. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa dezvolti ticuri legate de masca de protectie. O tragi in sus si in jos, o potrivesti, chiar daca nu e nevoie. Te joci cu ea, o rasucesti pe deget, o lasi pe unde apuci. Este total gresit!
Romanii folosesc o masca mai multe zile la rand, fara a o spala. Ei trebuie sa constientizeze ca perioada lor de utilizare este de maximum 3-4 ore, după care trebuie înlocuite cu altele noi. Omul de rând nu numai că nu se spală pe mâini la fel de des ca un medic aflat în timpul turei de la spital, dar nici nu schimbă masca la 3-4 ore, cum este recomandat.
Purtata timp indelungat, masca devine, dintr-un dispozitiv de filtrat aerul, unul plin de germeni. Probabilitatea ca un virus sa treacă printr-o masca purtată mai mult de 3-4 ore în sistemul nostru respirator este ridicata.
Iata cateva reguli care trebuie respectate cand purtati o masca de protectie.
-Spalati-va sau igienizați-va mainile inainte de a pune masca si inainte de a o scoate
-Așezati-va masca peste gura și nas.
-Legați-o în spatele capului sau folosiți bucle pentru urechi și asigurați-vă că este bine pozitionata.
-Nu vă atingeți masca în timp ce o purtati.
-Nu faceti schimb de masti cu membrii familiei, prietenii sau colegii de munca, chiar daca aveti incredere in ei
-Nu puneti mana pe masti purtate de altii
– Nu aruncati mastile pe jos, in rauri sau pe spatii verzi
-Dacă vă atingeți accidental masca, spălați-vă sau igienați-vă mâinile.
-Dacă masca dvs. devine umeda sau murdara, schimbati-o cu una curata. Aruncati masca de unica folosinta, nu este indicat sa o folositi din nou, chiar daca o spalati. Materialul se degradeaza si nu mai are aceeasi elasticitate si sustinere. Daca aveti o masca din bumbac, refolosibila, atunci trebuie sa o spalati imediat, de mana sau la masina de spalat. Daca nu aveti cum sa o spalati imediat, puneți-o intr-o pungă sigilabila, pana cand o puteți spala. Nu o aruncati pe spatiul public!
Atentie!
-Indepartati masca dezlegând-o sau ridicând buclele urechii fara a atinge partea din fata a mastii sau fata. Cand trebuie sa dai masca jos, evita sa atingi partea din exterior, pentru ca poate fi contaminata cu microbi.
-Spalați-va mainile imediat dupa îndepartarea mastii.
-Spalati-va dupa fiecare folosite masca cu apa și sapun cu mana sau în mașina de spalat.
-Nu folositi masti uitate in buzunare sau genti
-Nu refolositi masti care au cazut pe jos
-Nu purtati masca sub barbie
-Nu puneți masti copiilor sub 2 ani (in Romania, copiii sub 5 ani nu sunt obligati sa poarte masca).
-Nu utilizați masti de față ca inlocuitor al distanțării sociale. Stati la 1,5 metri de celelalte persoane in spatiile publice
-Nu impartiti aceleasi masti cu membrii familiei, fiecare trebuie sa aiba mastile sale. Copiii ar trebui sa aiba masti de marime mica, potrivita fetei lor
Cum trebuie sa fie o masca medicinala de calitate?
De când purtăm măsti, am intampinat diverse ”accidente”. S-a rupt elasticul, au aparut iritatii pe fata, masca avea un miros pregnant de chimicale. Ne-am dat seama ca mastile cumparate la colt de strada sunt de proasta calitate. Asa ca ne-am indreptat catre mastile chirurgicale comercializate in farmacii sau in magazine in care avem incredere si care ne-au obisnuit cu lucruri de calitate.
Va recomandam masca de protectie medicala comercializata pe magazinul online Metalochimice.ro, care au urmatoarele proprietati:
-sunt prevazute cu 3 straturi speciale, doua din ele fiind material PP netesut realizat prin filtrare (spunbound PP), iar stratul interior este realizat prin topire si suflare (melt-blown).
– se prind cu ajutorul elasticelor groase si de buna calitate si pot fi stabilizate pe nas cu ajutorul tijei metalice colorate, care trebuie sa fie in exterior
– pliurile se desfac, astfel incat sa acopere nasul, gura si barbia.
-elasticul se poate inoda, fara sa se rupa, pentru ca masca de protectie sa fie cat mai lipita de obraji.
– are capacitate mare de filtrare
-nu irita fata, materialul fiind non-alergenic
-au un pret accesibil
-vin in 2 culori: albastru si alb