Cum alegi un trafalet

Vopsitul cu trafalet este rapid si usor. Este modalitatea ideala de a vopsi o suprafata mare si de a obtine un rezultat profesional. 

Trafaletele sunt instrumente simple si, in general, destul de accesibile, dar exista multe optiuni din care poti alege. Inainte de a cumpara un trafalet,(vezi oferta pe MetaloChimice.ro aici trebuie sa fii atent la anumite aspecte:

Maner ergonomic si filetat.  

trafalet care nu stropeste
trafalet care nu stropeste

Daca ai de gand sa vopsesti mai multe camere, merita sa platesti mai mult pentru un maner ergonomic, care se suceste usor, pentru a reduce incordarea pe incheietura mainii. Daca este si filetat, atunci vei puteti atasa un maner de extensie pentru tavane.

Rulmenti cu bile.  

Trafaletul trebuie sa aiba rulmenti cu bile pentru a oferi o miscare lina de rulare si un finisaj perfect.  

Materialul potrivit

trafalet lana
trafalet din lana

Lana:

are fibre naturale si este cea mai buna alegere pentru aplicarea vopselei pe baza de ulei, dar functioneaza bine cu orice finisaj si acopera o varietate de suprafete fara probleme. Lana preia multa vopsea si, astfel, ofera o acoperire excelenta cu un singur strat.

Material sintetic:

poliesterul sau nylonul, care sunt alegerea potrivita pentru vopseaua din latex pe baza de apa. Desi sinteticele nu ridica si nu tin la fel de multa vopsea ca lana, ele sunt in general foarte durabile.

Amestec din lana si poliester –

pot fi utilizate cu orice tip de vopsea si orice finisare, deci sunt o alegere excelenta daca comutati adesea intre produsele pe baza de ulei si cele pe baza de apa. Preiau multa vopsea si dureaza mult, daca sunt ingrijite corespunzator.

Microfibra 

functioneaza atat cu latex, cat si cu vopsele pe baza de ulei cu un aspect mat, coji de oua sau satinat. Aceste role ofera un finisaj foarte neted, aproape ca si cum ar fi pulverizate si sunt potrivite numai pe suprafete fara textura prea mare. E nevoie de un pic de experienta pentru a obtine un finisaj uniform cu o rola din microfibra, deoarece acestea ridica si elibereaza mai multa vopsea, asa ca exersati pe carton sau pe o alta suprafata de aruncat inainte de a va atinge peretii.

Spuma 

nu dureaza atat de mult cat celelalte optiuni si, din acest motiv, rolele de acest gen sunt uneori considerate de unica folosinta. Acestea sunt cele mai bune, insa, pentru rularea vopselei de latex semilucioasa sau lucioasa pe suprafete netede, nu foarte texturate. Utilizeaza-le pentru retusari rapide pe finisaje, plinte, mobilier sau alte proiecte mici.

Rolele de vopsea din materiale sintetice sunt, in general, mai ieftine, dar nu intotdeauna mai bune. O rola sintetica ieftina poate lasa deseori fibre pe suprafata vopsita, stricand-o. Sunt ideale pentru vopselele pe baza de ulei, dar ar fi indicat sa le arunci dupa ce termini, deoarece curatarea poate fi un proces greu. Rolele de vopsea din lana, desi sunt mai scumpe, vor lasa un finisaj fara cusur. Ea retine mai multa vopsea decat o rola sintetica si nu va stropi la fel de mult.

Atentie!

Utilizeaza intotdeauna echipamente bune, bine curatate. Trafaletele de buna calitate pastreaza mai multa vopsea si ofera un finisaj mai bun decat rolele ieftine. Daca nu esti sigur ca utilizati rola potrivita, verifica informatiile de pe ambalaj sau documenteaza-te pe magazinul online MetaloChimice.ro, care ofera o gama larga din acest produs.  

Dimensiunea potrivita

Rola poate fi de 3 cm sau chiar mai mica, insa poate ajunge pana la 50 cm lungime. Pentru suprafetele inguste sau mai delicate, dotate cu ornamente sau cu diferite modele, vei avea nevoie de un trafalet mai mic, pe care sa il manevrezi usor. La tavane sau pereti mari, unde nu va conta la fel de mult directia de manevrare, trebuie sa cumperi unul mai mare, pentru ca vopsirea sa se faca mai rapid.

E  importanta si greutatea.  Cu cat articolul intrebuintat e mai mare, cu atat este mai greu si iti va obosi mana mai repede. Alege un trafalet usor, confectionat din plastic, pentru a fi sigur ca termini treaba pe care ai inceput-o.

Accesoriile necesare

Trafaletul nu face singur toata treaba. El are nevoie de cateva accesorii care sa il ajute:

tava trafalet
tava trafalet
  • Un om priceput si rabdator
  • Salopeta, masca, manusi si ochelari de protectie
  • Folie de pus pe podea si de acoperit mobila din incapere.
  • Galeata cu gratar, banda de mascare si melc de amestecat vopseaua.
  • Maner telescopic pentru tavane inalte, care ar trebui sa fie din plastic sau aluminiu, ca sa fie usor

Ingrijirea trafaletului

Daca doresti sa faci o pauza, scufunda capul cu role in vopseaua care se afla in tava, apoi pune o punga de plastic in jurul intregii tavi cu role si sigileaz-o. Acest lucru va mentine rola umeda pregatita pentru vopsire cand reiei lucrul.

Spala rolele si tavile imediat dupa terminarea vopsirii. Scufund-o intr-o galeata de apa de mai multe ori.

Odata curatate, depoziteaza rolele in pozitie verticala, pentru a evita aplatizarea.

Nu cumpara primul trafalet gasit pe un magazine online. Studiaza oferta de trafalete aici, pe MetaloChimice.ro si alege dintre zecile de produse! Sigur gasesti si reduceri!

Pentru o zugravire ireprosabila, in primul rand trebuie sa pregatesti peretii:

  • umezeste peretii cu apa folosind o bidinea apoi, cu ajutorul unui spaclu, curata stratul vechi de vopsea;
  • in cazul in care peretii au nevoie de reparatii, efectueaza mai intai reparatiile necesare; suprafata curatata se amorseaza. Un truc este sa aplici amorsa cu bidineaua pentru a intra mai in profunzime in pori. Pe zidurile astfel pregatite se aplica gletul. Se folosesc doua tipuri de glet. Primul strat este de incarcatura, care uniformizeaza peretii pentru obtinerea suprafetelor netede, iar al doilea strat este de finisaj, aplicat dupa slefuirea peretilor cu hartie abraziva. Gletul de finisaj genereaza un consum redus de vopsea lavabila ceea ce inseamna pentru tine un super avantaj!
  • dupa finisarea si celui de-al doilea strat de glet, tot cu hartie abraziva, se aplica un alt strat de amorsa;

Cand se usuca stratul de amorsa, poti incepe sa aplici vopseaua lavabila, folosind trafaleti potriviti pe care ii alegi cu atentie, avand in vedere toate aspectele enuntate mai sus: materialul din care e fabricata rola, marimea si greutatea, accesoriile de care ai nevoie. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *