Placerea gatitului in natura, la foc, ne trezeste amintiri din copilarie, cand bunicii preparau mancaruri gustoase la un ceaun, in curte sau la cel din casa, asezat pe soba joasa cu lemne. In orice decor s-ar desfasura, in curte, pe o poienița de la munte sau langa rau, gatitul la ceaun este un prilej de relaxare si de destindere pentru intreaga familie.
Cred ca toti putem fi de acord asupra unui aspect: mancarea are un gust mult mai bun cand este gatita la ceaun din fonta. In primul rand, multi spun ca daca mancarea este facuta in cantitati mai mari este mai buna. Mancarurile noastre traditionale: sarmale, gulas, papricas, tocanite, mamaliga, diverse ciorbe de fasole, peste, ciolan afumat la ceaun si multe altele, au la baza prepararea in ceaune de fonta.
Un ceaun din fonta este pe viata
Fonta are o proprietate foarte importanta pentru care ramane in topul materialelor din care se confectioneaza ceaunele. Acest material devine din ce in ce mai bun pe masura ce invecheste, datorita compozitiei sale chimice. In timp, microporii din material vor creea o pelicula naturala, ce va functiona ca o suprafata antiaderenta, astfel mancarea nu se va mai lipi de ceaun.
De aceea va recomandam sa achizitionati chiar acum ceaunul dorit si sa incepeti deja sa-i formati acea pelicula despre care vorbeam. O investitie intr-un ceaun de fonta de calitate, reprezinta in general, o investitie unica, deoarece pe parcursul vietii nu veti mai avea nevoie sa achizitionati un alt ceaun, decat in cazul in care il deteriorati mecanic, prin loviri sau scapari, in rest, practic nu are sfarsit, devenind din ce in ce mai eficient pe masura ce gatiti in el.
Cele mai bune oferte la ceaun din fonta, in diferite dimensiuni, le gasiti pe site-ul MetaloChimice.ro, precum si sfaturi privind intretinerea acestora si o viata lunga a acestor vase. De asemenea, acest magazin online vinde ceaune din email și din aluminiu, trepiede si produse pentru curatat tuciuri.
Gatitul la ceaun este simplu
Daca iți doresti sa gatesti la ceaun, dar nu ai pirostrii si trepied cu lanț de care se agața ceaunul, poti cumpara unul de pe MetaloChimice.ro poți improviza o vatra joasa din pietre sau caramizi, acoperita cu un gratar metalic pe care poți aseza ceaunul. In acest articol am selectat cele mai bune rețete de mancaruri la ceaun si regulile pe care trebuie sa le urmezi pentru preparate delicioase.
Chiar daca esti sigur ca gatitul la ceaun este floare la ureche, pentru ca ingredientele folosite sunt simple, iar procesul nu este unul complicat, bucatarii experimentați recomanda sa iei in considerare anumite sfaturi care iți garanteaza ca mancarea nu se va arde si va avea consistența ideala, care te va face sa mai mananci o porție.
Sfaturi pentru o mancare la ceaun perfecta
– Inainte de prima folosirea unui tuci de fonta, unge vasul cu ulei, pe toata suprafata, ca sa reziste mai mult timp la rugina. Apoi pune vasul în cuptorul preîncălzit la 230 de grade Celsius pentru 30 de minute, uleiul se va polimeriza și va forma un strat tare, asemănător cu plasticul. E recomandat să folosești cuptorul deoarece acesta va încălzi uniform vasul.
– Lemnele trebuie sa fie uscate si asezate sub ceaun in forma de patrat, pentru distribuirea egala a caldurii. In acest fel nu exista riscul ca mancarea sa se arda in anumite zone, unde focul a fost mai puternic.
– Focul trebuie sa fie lent sau cel mult mediu – in acest fel ingredientele se gatesc lent si au timp sa-si imprumute aromele;
– Ține cont de timpii de fierbere – cartofii, de exemplu, se adauga la gulas cand carnea de vita sau de porc este 70% fiarta, pentru a nu avea o carne prea fiarta sau, din contra, cartofi care nu sunt suficient fierţi;
– Tocaniţa, fasolea si gulasul trebuie verificate in permanența cat sunt pe foc. Amesteca la intervale scurte de timp, pentru a nu se arde sau prinde. De fapt, in toate mancarurile trebuie amestecat des, mai putin in ciorne si mai mult in magiun
Ceaun email
-Dupa ce gulasul sau tocaniţa sunt luate de pe foc, trebuie sa amesteci cu o lingura de lemn inca de cateva ori in ceaun, pentru ca exista riscul sa se lege;
-Daca faci gulas, pune la fiert galustele din gris amestecat cu ou la final (odata cu cartofii) – vor da un gust autentic mancarii.
– Ceaunul trebuie sa fie racit complet inainte de a-l spala. Nu trebuie adaugata apa cand este incins, racirea rapida daunand integritatii fontei. NU curatati cu obiecte ascutite si nici nu lasati mult timp la inmuiat, se va putea deteriora. Daca, totusi, vedeti mici zgarieturi sau pete de rugina, repetati ungerea cu ulei si arderea in cuptor, pentru refacerea peliculei.
Ustensile pentru gatitul la ceaun
Gatitul la ceaun necesita folosirea unor ustensile care te ajuta sa prepari mai eficient mancarea in aer liber. Iata care este lista celor necesare pentru o mancare la ceaun delicioasa:
- Ceaunul din fonta, email sau aluminiu – astfel de materiale sunt rezistente si ofera un mediu de preparare optim, care asigura un gust bogat alimentelor;
- Pirostrii sau un gratar pe care sa asezi ceaunul;
- Trepied de ceaun cu lanț si carlig de susținere;
- Vesela care te ajuta la servirea mesei – tavi, tigai, farfurii;
- Ustensile de amestecat (lingura de lemn mare) si neaparat un tocator din lemn pe care asezi mamaliga.
- Rețete de mancaruri delicioase la ceaun
Concluzie
Daca sunteti o familie numeroasa, sau va adunati des gasca de prieteni sau chiar ocazional, puteti sta linistiti, deoarece ceaunele se gasesc intr-o varietate de dimensiuni, de la cele ale unei oale normale, pana la ceaune ce pot gati pentru 30 de persoane.
Ceaunele de fonta sunt compatibile cu toate sursele de incalzire, de la plite cu inductie pana la flacara deschisa. Il puteti folosi in casa la aragazul dumneavoastra, pe ochi sau in cuptor, indiferent daca este electric sau cu gaze. Pentru o experienta cu adevarat fantastica in materie de gatit, nimic nu se compara cu toti prietenii adunati in jurul unui ceaun montat deasupra unui foc de lemne, in mijlocul naturii.