O carne la garnita perfecta – secrete

Cand spui carne la garnita, te gandesti la o carne frageda si afumata, savurata intr-o zi de iarna. Este un preparat usor de facut, dar trebuie respectata reteta traditionala romaneasca. Desi unii dintre noi folosim borcane din sticla sau recipiente din plastic pentru a depozita carnea in untura, trebuie sa stiti ca doar garnita este cea care asigura pastrarea gustului si a prospetimii pe toata perioada anotimpului rece. 

Ce este garnita?

Garnita este un recipient facut din tabla de otel, imbracat pe exterior si interior cu email. Este prevazuta cu capac, care protejeaza continutul de impuritati, si doua manere, pentru transport in siguranta. In oferta magazinului online Metalochimice.ro  gasim garnite la 5L, 10 litri, 12 L, 20L si 30 Litri, la preturile cele mai mici din online. De asemenea, la achizitionarea a doua produse de acelasi fel, beneficiati de reduceri consistente.

Cum se pregateste carne la garnita

Carne la garnita untura
carne untura

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

-Carne de porc

-Untura de porc (la 2 kg de carne, iti trebuie 1 kg de untura)

-Ienihabar

-Piper

-Usturoi cu coaja

-Foi de dafin

-Sare (daca mai e nevoie)

Vorbim de preparate facute in gospodaria proprie, din porcul crescut un an de zile si sacrificat intr-o dimineata de iarna. Pentru a avea baza preparatului, untura trebuie topita in prima sau a doua zi dupa taiere si depozitata la rece. Daca vreti sa o topiti odata cu carnea, atunci pastrati grasimea si osanza cruda in congelator, iar in ziua prepararii carnii pentru garnita o scoateti si pe ea si o dezghetati.

Carnea, insa, are nevoie de cateva zile pentru a se usca si absoarbe toate condimentele. Ea trebuie sa fie bine scursa de sange si sa stea la sare si aer in jur de 4 zile, in bucati mari atarnate cu carlige sau prinse cu sfoara.

Dupa ce a stat la aer, carnea este taiata in bucati mici (nu foarte mici, deoarece se vor arde). Se pune la prajit intr-un vas rezistent, cu fund dublu, in jur de o ora, pana ce carnea este bine facuta. Flacara trebuie sa fie mica spre moderata, iar vasul trebuie umplut periodic cu apa, pentru a facilita patrunderea carnii si pentru a-i da o culoare usor aurie.

Cum se prepară celebra carne la garniţă. Secretul aşezării în straturi a  cărnii şi la ce mâncăruri poate fi folosită
carne porc

Nu luati vasul de pe foc pana nu se evapora toata apa, altfel carnea se va strica. Asigurati-va ca are gustul dorit, bine condimentat, iar atunci cand o veti consuma, nu veti mai adauga nimic, doar o veti incalzi. Spre final se adauga condimentele, dupa gust si se potriveste de sare, daca mai e cazul.

Se scoata carnea cu o spumiera si se adauga in garnita, pe un strat de untura. Cand este plina, se ia un polonic si se toarna untura lichida peste carne. Aceasta se va intari si va asigura conservarea ideala pentru carnea de porc. Garnita se depoziteaza apoi in beci sau intr-un loc rece, ferit de lumina.

Cum se prepara carnatii la garnita

Carnati garnita
carnati garnita

-Carnati uscati si afumati

-Untura (la 2 kg de carnati aveti nevoie de un kg de untura)

Dupa ce sunt preparati carnatii, din carne proaspat tocata, grasime si condimente, se pun la uscat si afumat cateva zile. Se prajesc apoi in untura, in jur de 20 de minute, fara a se arde. Se scot si se pun in garnita, apoi se toarna untura peste ei pana sunt acoperiti in totalitate. Pe masura ce se mananca si scot bucati, se completeaza cu untura topita, astfel incat sa nu ramana descoperiti. Altfel, carnati vor rancezi. Acest lucru e valabil si pentru carnea la garnita, trebuie sa fie in permanenta acoperita de untura, pe masura ce este consumata. 

UNTURA

Untura in care a fost pastrata carnea, poate fi refolosita. De exemplu, daca prajiti cartofii pai in ea, acestia vor avea o savoare deosebita. Poate fi de asemenea, folosita pentru prepararea tocanitelor sau a mancarurilor cu carne si legume, pentru un plus de gust.

untura pe paine
untura pe paine

Untura este considerate mai sanatoasa pentru prajit decat uleiul, deoarece rezista la temperaturi foarte inalte, iar in garnita isi pastreaza toate proprietatile. Poate fi mancata si pe paine, cu ceapa tocata marunt, fiind considerata o delicatesa in unele regiuni ale tarii.

Se pot face mai multe combinatii de pus in garnita: carne cu carnati la garnita, carne cu costita afumata la garnita, costita si carnati la garnita. Daca alegeti sa le puneti amestecate, trebuie sa le asezati in straturi. Veti pune un strat de carne, apoi unul de carnati, alternand straturile cu untura in care carnea si carnatii au fost prajite. Trebuie precizat ca primul strat din garnita trebuie sa fie de untura, la fel si ultimul.

Carne la garnita si de oaie, vita, vanat, pui sau capra

Garnita Emailata, Bidon untura 20 litri
garnita mare

Pe vremuri, in garnita erau pastrate toate tipurile de carne din gospodarie. Se prajea carnea in untura, nu doar cea de porc, ci si cea de vita, de oaie, capra, vanat sau pasare, apoi era pusa in astfel de recipiente, in untura.

Recipientul se numea garnita in Muntenia, in Oltenia i se spunea carne la galeata, iar in Ardeal carne la canta. Produse similare sunt insa si in Ungaria, Serbia, Austria si Franta, tari cu ierni lungi si friguroase.

Alte intrebuintari pentru garnita

Daca alegeti sa cumparati o garnita, trebuie sa stiti ca ea poate avea mai multe intrebuintari. Ea poate fi folosita si pentru alte alimente rezultate din cresterea animalelor in gospodarie: lapte, iaurt, smantana sau miere.

garnite email
garnite mici

Important este ca aceasta sa fie bine curatata dupa fiecare aliment folosit. O puteti spala cu detergent degresant pentru vase, apoi o clatiti bine si o uscati cu o carpa sau prosop de hartie. Nu trebuie sa aiba urme de reziduuri, deoarece se pot inmulti in contact cu alte produse alimentare si pot determina alterarea lor.

Iar daca emailul se cojeste, puteti folosi o vopsea emailalta pentru a adauga un nou strat protector, care sa protejeze impotriva ruginei.

Concluzie

Garnita este necesara daca ati sacrificat un porc si faceti din el preparate traditionale. Ea inlocuieste congelatorul si pastreaza savoarea nealterata a carnii, datorita unturii, care este un conservant foarte bun. Dupa ce o umpleti cu bunatati, o depozitati in beci sau camara si va serviti din ea cand aveti nevoie. Pofta buna!

3 thoughts on “O carne la garnita perfecta – secrete

  1. Tiberiu spune:

    Buna! M-am luat si eu dupa altii si-am pus o jumatate de porc la garnita. Anul trecut (2022). De curand, pofticios, am dezvirginat un borcan. Carnea, ce sa zic?, era gustoasa, dar greu mancabila. Pentru ca era tare. Carnea aia, care in anul trecut, cand am bagat-o in borcane, era frageda de nu te puteai opri din mancare, acuma era tare. M-am uitat pe internet. Si altii s-au plans ca garnita le intareste carnea. Cativa au intrebat ce e de facut, dar n-au primit nici un raspuns. Adica, NICI UN RASPUNS. Concluzia: nu exista solutie. Asa ca, optimistii n-au decat sa recidiveze. Metoda a fost buna in urma cu o suta de ani, cand nu existau congelatoare. Astazi, garnita e solutia pentru cei care tin la solutiile de pe vremea bunicilor si-a strabunicilor. Carnea nu se strica, se pastreaza ani de zile, numai ca devine tare si greu masticabila. Unora le place, mie – nu.

  2. Badin spune:

    As dori sa va multumesc pentru eforturile pe care le-ati depus in scrierea acestui blog. Sper sa vad si mai tarziu aceleasi postari de blog de calitate superioara de la tine. De fapt, abilitatile tale de scriere creativa m-au incurajat sa-mi iau propriul site acum 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.